Avrupa'da füze alarmı

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin, Rusya ile imzaladığı "Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması"ndan (INF) çekileceğini açıklamasının yankıları sürüyor. Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un dün iki günlük Rusya ziyareti başlarken, Avrupa'dan Washington'un kararını eleştiren açıklamalar geldi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Avrupa'da füze alarmı

AB icra organı Avrupa Komisyonu'ndan dün INF anlaşmasının korunması yönünde açıklama geldi. Anlaşmanın Avrupa savunmasının mihenk taşlarından olduğunu hatırlatan AB Komisyonu sözcülerinden Maja Kocijancic, “ABD ve Rusya Federasyonu'nun anlaşmayı korumak, tam ve doğrulanabilir şekilde uygulanmasını sağlamak için yapıcı diyalog içinde kalmaları gerek” dedi. Anlaşmanın Soğuk Savaş'ın ve nükleer silah yarışının sona ermesine katkı sağladığını ifade eden Kocijancic, “Bu anlaşma sayesinde yaklaşık üç bin nükleer ve konvansiyonel savaş başlığı ortadan kaldırıldı ve imha edildi” diye konuştu. AB'nin, Rusya'dan anlaşmayı ihlal ettiğine yönelik endişeleri tatmin edici ve şeffaf şekilde ele almasını beklediği de Kocijancic'in vurguları arasında yer aldı.

MACRON, TRUMP İLE GÖRÜŞTÜ

AB'den bu açıklama gelirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Donald Trump ile telefonda görüştü. Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'den yapılan yazılı açıklamada, Macron ve Trump'ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ifade edildi. Açıklamada, Macron'un ABD ile bu ülkenin Avrupa ve Uzakdoğu'daki müttefiklerini korumayı amaçlayan ve 1987'de imzalanan INF anlaşmasına değinerek, “Cumhurbaşkanı (Emmanuel Macron), başta Avrupa'nın güvenliği ve stratejik istikrarımız olmak üzere, bu anlaşmanın önemini hatırlattı” ifadelerine yer verildi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER