için kaldı

SOCAR: Doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakline bir adım kaldı

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Azeri doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakline bir adım kaldığını söyledi.

F5HABER F5HABER
SOCAR: Doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakline bir adım kaldı

Dünya'dan Aydın Şahinalp'ın haberine göre; SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Azeri doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakline bir adım kaldığını söyledi. Abdullayev, yaptığı açıklamada, bu yıl SOCAR'ın stratejik öneme sahip 6 projesi olduğunu vurgulayarak "Türkiye'de TANAP, "Star" petrol işleme fabrikası, Gürcistan ve Azerbaycan'da ise "Şahdeniz-2", Güney Kafkasya Boru Hattı'nın Genişletilmesi, "SOCAR Polymer" ve "SOCAR Karbamit" fabrikalarının yapımı" dedi. Dev projelerin ekonominin çeşitlendirilmesine katkı sağlayacağını, yabancı para akışını sağlayacağını ve binlerce yeni istihdam kapısı aralayacağını vurgulayan Abdullayev, Azerbaycan'ın ve bölge ekonomisini de gelişme sine önemli katkılar sunacağını vurguladı.

SOCAR: Doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakline bir adım kaldı - Resim : 1Azerbaycan'ın gaz rezervlerinin 2,6 trilyon metreküp olduğunu vurgulayan Abdullayev, "Dünyanın en büyük gaz kondensatı yataklarının biri, toprak itibariyle New York'un Manhattan bölgesine eşit olan "Şahdeniz" yatağı yerli ve yabancı piyasalara gaz temini sağlıyor. Madenden çıkarılan gaz hacminin belirli bir bölümü garanti temelinde iç pazar için değerlendiriyoruz. Bununla birlikte, yatağın kullanımının ikinci aşamasında yılda ilave 16 milyar metreküp doğalgaz üretilmesi planlıyoruz. Bu tutarlar 2018 yılından başlayarak, Güney Gaz Koridoruna yöneltilecek. "Şahdeniz" yatağından başka, "Abşeron", "Umut", "Karabağ" yatakları, "Babek" vade yapısı gibi diğer alanlarımız var. Bu alanlar hem enerji kaynağı, hem Azerbaycan'da gelişen imalat sanayisi için hammadde gibi, iç pazarın artan ihtiyacını ilave gaz miktarlarını sağlayacak" dedi. Ve ekledi: Şirketin gelecek yıllar için temel geliş yönleri imalat ve kimya alanları olacak. Özellikle, plastik tüketim malları ve gübre üretimi için polimer ve karbamit üretimini artırmayı planlıyoruz.

Türkiye'ye ilk ticari gaz 2018 ortalarında verilecek

Abdullayev, Türkiye'ye ilk ticari doğal gazı 2018 yılının ortalarında ulaştırılmayı öngördüklerini söyledi. Azerbaycan'ın zengin doğal gaz rezervlerini geliştirirken Avrupa'ya ihraç hattının da yapımına ağırlık verdiklerini belirten Abdullayev, "Şimdi Hazar Denizi'nden doğalgazın Avrupa'ya nakledilmesine sadece bir adım kaldı. Avrupa Yatırım Bankası'nın TAP"a doğrudan mali katkısı Avrupa'nın enerji güvenliği açısından Güney Gaz Koridoru'nun önemini bir kez daha göstermektedir.Şimdiye kadar konulan ortak yatırım toplamı 29,7 milyar ABD dolarıdır. Azerbaycan "Güney Gaz Koridoru" A.Ş'nin şahsında bugüne kadar koridorun değer zincirine dahil olan dört projede katılım payının finansmanına 8,7 milyar dolarlık yatırım yaptı. Çalışmalar grafiğe uygun devam ediyor ve proje öngörülen sürede tamamlanacak."diye konuştu.

SONRAKİ HABER