için kaldı

Aman dikkat! 2019'a borçla girmeyin

Yeni yıla 12 gün kaldı, ışıl ışıl dükkanlar inanılmaz kampanyalar, türlü indirimler "al beni" diyen kıyafetler bir de üstüne sevdiklerinize hediye alma telaşı. Alışveriş yaparken kendinizi kaybedip, ne bulursanız sepete atarsanız 2019'a borçla uyanacağınız bir yıla merhaba diyeceğinizi unutmayın.

F5HABER F5HABER
Aman dikkat! 2019'a borçla girmeyin

Aman dikkat! 2019'a borçla girmeyin - Resim : 1Alışveriş yapmadan önce eğer planınız, paranız ve bütçede de yeriniz varsa alışverişe çıkmamak için bir neden yok. Kendinize harcamanız için ayırdığınız paranızı güle güle harcayın. Ancak planınızda yoksa, bütçeniz onu almaya uygun değilse, ve bir hedef için para biriktirmek zorundaysanız alışveriş dürtüsü geldiği zaman yapabilecekleriniz de var. Alışveriş dürtüsüyle gelen enerjiyi başka alanlara yönlendirip kendinizi bu durumdan koruyabilirsiniz.Yeni yıla hediye alma niyetiniz de varsa planınızı ona göre yapıp küçük şirin şeyler, el emeği göz nuru armağanlarla yada sevdiklerinize zaman ayırarak da onları mutlu edebileceğinizi unutmayın.

PLANLADIĞINIZ TATİLİNİZDEN OLMAYIN

Bir şeyler alacağınız esnada yaptığınız her ani harcamanın sizi bir şeylerden vazgeçireceğini unutmayın, belki yazın planladığınız tatilinizden, alacağınız eğitimden ya da hayalini kurduğunuz arabadan. Alışverişe gitmek istediğinizde bir arkadaşınızı arayıp bir kahve molası verebilirsiniz.
Aman dikkat! 2019'a borçla girmeyin - Resim : 2
İNTERNETİN ÇEKİM GÜCÜ

İnternette gezinirken kredi kartıyla "nasılsa öderim" diyerek daha kolay para harcayabiliyoruz, oysaki onun da nakit para olduğunu düşünüp cepte ne kadar kaldığının hesabını yapmalısınız. Dürtü geldiğinde sosyalleşmeyi seviyorsanız arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz. Ailenize düşkünseniz herhangi bir aile bireyiyle görüşüp dertleşebilirsiniz. Öğrenmeye meyilliyseniz kitap okuyabilir yada internette eğitici videolarla vaktinizi değerlendirebilirsiniz.

Aman dikkat! 2019'a borçla girmeyin - Resim : 3

İHTİYACINIZ VAR MI?
2018 yılı zor bir yıldı ve artık paramız daha azına yetiyor. Enflasyon gerçeği devlet ve özel sektörü kendini korumaya itiyorsa siz de bireysel olarak kendinizi korumaya alabilir, harcama dürtülerinizi doğru yöneterek bu durumdan en az zararla çıkmaya çalışmalı bunu için de kendi dürtü anlarınızı tanımlayıp ona göre aksiyon almalısınız. Bazen kendinizi plastik bir terliğe, pazardan geçerken o şirin masa örtüsüne belkide hiç kullanayacağınız bir tişörte para verirken bulabilirsiniz. O anda hemen durup buna ihtiyacınız olup olmadığını sorgulayın ve ona göre alın.
Aman dikkat! 2019'a borçla girmeyin - Resim : 4
NAKİT KULLANIN

İnternette tek tıkla satın almalar, "kredi kartıyla ay başında öderim", "aman ne olacak çok güzel görünüyor hemen almalıyım" deyip o anda cebinizden para eksilmediğini düşünüp, daha fazla harcıyor olabilirsiniz. Oysa ona verdiğiniz bedelin nakit olduğunu düşünüp ona göre almalı ve hatta mümkünse nakit kullanmalı böylelikle cebinizdeki hesabı yapmak daha kolay olabilir.

Aman dikkat! 2019'a borçla girmeyin - Resim : 5
KENDİNİZE VE SEVDİKLERİNİZE ZAMAN AYIRIN
Bizi biz kılan temel şey ilişkilerimiz. Alışveriş dürtüsünü yine bu sayade atlatabilir, hem sevdiklerinize zaman ayırabilir hemde aile bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Saydığımız metodları denemeye çalışın, bir deneyin, iki deneyin olmadı bir kez daha şans verin kendinize, emin olun işe yaracaktır.

Ruken Canan

SONRAKİ HABER