Yumurta kabuğundan tablo

Amasya Halk Eğitim Merkezinde, yumurta kabuğu, tutkal ve boya kullanılarak yapılan ünlü ressamlara ait tabloların örnekleri, görenleri hayran bırakıyor.

F5HABER F5HABER
Yumurta kabuğundan tablo

AMASYA (AA) - Amasya Halk Eğitim Merkezinde yumurta kabuğu, tutkal ve boya kullanılarak ünlü ressamlara ait tabloların örnekleri yapılıyor.

Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Şükran Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yumurta kabuğundan resim çalışmasının tesadüfen ortaya çıktığını söyledi.

Mesleğin gereği sürekli yeni projeler ortaya çıkarmak durumunda olduklarını ifade eden Erol, yumurta üzerine resim transferi çalışmasında başarılı olamadığını ancak yumurtanın kırılmasıyla kabuklardan mozaik tarzı resim yapma fikrinin ortaya çıktığını dile getirdi.

Yumurta kabuklarını ince bir ahşap üzerine tek tek yapıştırılmasının ardından tutkalla güçlendirip üzerine resim çizdiğini ifade eden Erol, şunları belirtti:

"Bu durum çalışma arkadaşlarımın da hoşuna gitti. İşi geliştirdikçe daha güzel eserler ortaya çıktı. Ünlü ressamların resimlerini yapmaya başladık. Yumurta kabukları mozaiği andırdığı için ortaya çok güzel çalışmalar çıkıyor. Özellikle Osmanlı giyim tarzı ile portre çizimlerinde çok güzel sonuçlar elde ettik. Manzarada ise resim kaybolabiliyor. Çalışmamızda yumurtalar adeta taş halini alıyor. Ürünlerimizi inceleyenler,  elleriyle bastırıp 'bu yumurtamı' diye sorup şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Kontrol ediyorlar ve kırılmadığını görünce şaşırıp kalıyorlar. Çok bilinen bir çalışma değil. Yaptığım araştırmalar sonucunda bu tarz bir çalışma yapan bulamadım."

-60 yumurtadan bir tablo 

Uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan eserlerin ham maddesinin sadece yumurta kabuğu olduğunu, çerçeve dışında masrafsız bir sanat icra ettiklerinin altını çizen Erol, tablolarının 250-300 liraya kadar alıcı bulduğunu vurguladı.

Masrafsız bir kurs olması ve ilgi de çekmesi bakımından kursiyerlerin taleplerini karşılamakta zorlandıklarını ifade eden Erol, şöyle devam etti:

"Talep çok yoğun. Kursumuz yeni bitti ama şimdiden 30 kursiyer başvurdu. Eylül ayında tekrar başlayacağız. Bazı inceliklerini öğrendikten sonra herkes bu sanatı icra edebilir. Yaklaşık 60 yumurtadan bir tablo ortaya çıkıyor. Yapmanız gereken yumurta kabuklarını biriktirmek. Bu ihtiyacı da civardaki pastahanelerden karşılamaya çalışıyoruz. Boyalar ve tutkal da çok pahalı değil. Sadece seçeceğiniz çerçevenin biraz masrafı var." 

Erol, tesadüfen keşfettiği bu yöntemin patentini almak için çalışmalar başlattığını, bu konuda araştırmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

SONRAKİ HABER