Bir milyon kişi bayram yolcusu

- Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mehmet Erdoğan, Ramazan Bayramı dolayısıyla günde ortalama 150 bin olmak üzere yaklaşık 1 milyon kişinin İstanbul'dan diğer illere otobüsle taşınacağını belirtti.

F5HABER F5HABER
Bir milyon kişi bayram yolcusu

İSTANBUL (AA) - Bayram tatili dolayısıyla hafta başından itibaren otobüslerle il dışına gidişlerde yaşanan yoğunluk, bayrama yaklaşıldıkça arttı. Günde ortalama 2 bin sefer yapılan Büyük İstanbul Otogarı'nda, en hareketli dönemlerden biri yaşanıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, yaz mevsimiyle artan yolcu trafiğinin ramazanda azaldığını anlatarak, bayram tatilinin sektörü hareketlendirdiğini söyledi. 

Geçen pazartesiden itibaren İstanbul'dan il dışına giden yolcu sayısında ciddi artış yaşandığını dile getiren Erdoğan, "Özellikle 'uzun hat' diye tabir ettiğimiz, yolculuğun 8-10 saat sürdüğü otobüs firmalarında, bayrama kadar bilet bulmak zor. Ancak Trakya ve Marmara civarı gibi kısa mesafelerde, bilet bulmak mümkün" diye konuştu. 

Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 25 Temmuz ile 4 Ağustos arasında B2 ve D2 yetki belgeli otobüslerin de şehirlerarası yolcu taşımasına izin vereceğine dikkati çekerek, bu süreçte İstanbul'da bin, bin 500 otobüsün devreye gireceğini ifade etti. 

- "Kimse biletlere istediği gibi zam yapamaz"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının şehirler arası otobüsler için bilet tarifelerini önceden belirlediğini aktaran Erdoğan, firmaların biletleri Bakanlıktan 4 aylığına tasdik ettirdiğini bildirdi. 

Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Otobüs firmalarının Bakanlıkça belirlenen bilet fiyatlarının üzerine çıkma ihtimali yok. Sadece dönem içerisinde yüzde 30 indirim yapma ihtimali var. Firmalar kendi gücü, kapasitesi dahilinde 100 liralık bir bileti 70 liraya kadar indirimli satabilir." 

Rekabet Kurumunun da devrede olduğunu anımsatan Erdoğan, vatandaşlara bilet fiyatlarının yüksek gibi gelmesinin sebebinin "firmaların yüzde 30 indirim hakkını kullanmaması" olduğunu vurguladı. 

Erdoğan, tarifenin üst limitinden kesilen biletlerin vatandaşlara yüksek geldiğini tekrarlayarak, aynı durumu hava yolu firmalarının da yaptığını, yakında başlayacak Yüksek Hızlı Tren ve şahsi araçların artmasının otobüsçüleri, bilet fiyatlarını belirli bir düzeye oturtması açısından zorladığını dile getirdi. 

"Bakanlığın belirlediği tavan fiyat 100 lira ise kimse bu rakamdan yükseğe bilet satamaz" ifadesini kullanan Erdoğan, 3 yıldır aynı fiyatlara yolcu taşıdıklarını söyledi.

- "Bir haftada 1 milyon kişi otobüsle İstanbul'dan ayrılacak" 

Erdoğan, İstanbul'dan il dışına günde bin 500 sefer yapıldığı, dün itibarıyla bu sayının 2 binlere çıktığını, ayın 25'inden sonra sefer sayısının 3 bine çıkacağını kaydederek, İstanbul'dan günlük ortalama 150 bin kişinin şehir dışına gideceğini, Türkiye genelinde de günde 1 milyon kişiyi taşıyacaklarını anlattı. 

"Günde ortalama 150 bin kişiyi baz alırsak, bayramın ilk gününe kadar bir haftada İstanbul'dan farklı illere, Anadolu'ya 1 milyon kişi taşıyacağız" diyen Erdoğan, dönüşlerin ise 2-3 Temmuz'da yoğunlaştığını ifade etti. 

- "Ek seferler geliyor"

Erdoğan, bilet bulamayanlar için 25-28 Temmuz arasında ek sefer konulacağını hatırlatarak, bilete ihtiyacı olan kişilerin bu tarihlerde otogardan, firmaların internet sitesinden veya şubelerinden bilet alabileceğini belirtti. 

Otogarlardan kalkan tüm otobüslerin denetlendiğinin altını çizen Erdoğan, vatandaşlara korsan firmaların kullanılmaması yönünde çağrı yaptı. 

- Erken bilet alan vatandaşlar mutlu

Bayram tatilini geçirmek üzere Rize'ye giden Leyla Şengül, 20 gün önce bilet aldığını belirterek, bilet alırken hiç zorlanmadığını aktardı. 

Şengül, biletini erken aldığı için fiyatın düştüğünü ifade ederek, otobüs firmalarının kışın iş yapamadığını, bilet fiyatlarının yaz ve bayram tatili dönemlerinde yüksek olmasının normal olduğu görüşünü paylaştı. 

Trabzon'a giden Akmet Kenan Akbaş ise 60 liraya geldiği İstanbul'dan 100 liraya dönüş bileti bulabildiğini kaydederek, otobüs bileti fiyatlarının uçaktan daha yüksek olduğunu bildirdi. 

Adıyaman'a 3 kişilik bilet almak için otogara gelen İsmet Akgün de bilet bulmakta ciddi sıkıntı yaşadığını, bayram nedeniyle yoğunluk yaşandığını söyledi. 

Bayram tatilinin yaz mevsiminde olması nedeniyle vatandaşların memleketlerine gitmeyi tercih ettiğini vurgulayan Akgün, "Tüm çabalarıma rağmen, en erken bayramın ikinci gününe bilet bulabildim. Hatta 3 istememe rağmen, 2 bilet alabildim. Yani 3 almak istesem, daha ileri tarihe kalacaktı" diye konuştu. 

Akgün, bilet fiyatlarında normalden fazla artış olduğunu söyledi. 

SONRAKİ HABER