için kaldı

1994'den beri geçici listede

YÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özdemir Efes Antik Kenti'nin, 1994 yılından bu yana UNESCO'nun geçici listede bekletildiğini belirtti.

F5HABER F5HABER
1994'den beri geçici listede

İZMİR (AA) - Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir, Efes Antik Kenti'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesi'nde bekletilmesinin, bölge turizmi için hayal kırıklığı yarattığını bildirdi.

Gökçe Özdemir, yazılı açıklamasında, Bergama'nın, yaklaşık 4 yıl süren girişimlerin ardından UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girerek, hak ettiği ilgi ve değere kavuştuğunu belirtti.

Bir alanın Dünya Miras Listesi'ne girebilmesi için 6 kültürel ve 4 doğal kriterden en az birini karşılaması gerektiğine işaret eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Efes, 1994 yılından bu yana geçici listede bekletiliyor. Bu, bölge turizmi için hayal kırıklığı yaratıyor. Efes, mevcut haliyle zaten bu kriterleri karşılamakta. Ancak ya bürokratik ya da teknik süreçten kaynaklanan bir problemden dolayı, asil adaylık 20 yıldır gerçekleşemiyor. Bu süreç, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izlenebileceği gibi kamu ve özel kuruluşlar veya sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenebiliyor. Örneğin Bergama Belediyesi bünyesinde kurulan Bergama UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Biriminin, bu sürece büyük katkısı oldu ve süreç hızlı ilerledi. Sonuç itibariyle de kısa sürede başarı elde edildi."

Özdemir, listeye giren alanların uluslararası belgesel kanallarında da geniş yer alıp tüm dünyaca tanındığını belirterek, Efes'in yanı sıra, Türkiye'nin Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan diğer 51 varlığı için de çalışmaların hızlanması gerektiğini ifade etti.

Açıklamada, bu yılın 4 ayında, İzmir'deki müze ve ören yerleri arasında en çok ziyaretçi ağırlayanın, 356 bin 853 kişiyle Efes Antik Kenti olduğu, Efes'i yaklaşık 90 bin ziyaretçi ile St. Jean Anıtı'nın, 62 bin 220 kişiyle Bergama'daki Akropol'ün takip ettiği kaydedildi.

SONRAKİ HABER