için kaldı

Turizm 2017'de depoladığı güçle 2018'de büyüyecek

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, "2017 yılını Türk turizminde güç depoladığımız bir dönem olarak görüyoruz. Asıl hedefimiz 2018 ve sonrasında Türk turizminin ciddi bir ivme ile büyümesini sağlamak." dedi.

F5HABER F5HABER
Turizm 2017'de depoladığı güçle 2018'de büyüyecek

İSTANBUL (AA) - Elif Ferhan Yeşilyurt - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizim sektörüne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk turizminin 2016 yılını ziyaretçi sayısı bakımından yüzde 30, gelir bakımından ise yüzde 29 oranında düşüşle kapattığını anımsatarak, 2017 yılında ise bu tablonun yeniden pozitife döndüğünü kaydetti.

Bu yılın ocak-ekim dönemi itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan elde edilen verilere göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,01 artarak, 29 milyon 53 bin 450 seviyesine yükseldiğini, ekim ayı özelinde bakıldığında ise Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 22,16 artış gösterdiğini ifade eden Ulusoy, şunları kaydetti:

"2017 yılında Rusya pazarında yaşanan geri dönüşle birlikte Rusya en büyük pazarımız konumuna yükselirken Irak, Kazakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan, Bulgaristan, Fransa, Yunanistan ve Belçika gibi ülkelerden gelen ziyaretçi sayısında da artış yaşandı. İlk 10 aylık süreçte Almanya, İngiltere, Hollanda ve ABD gibi önemli pazarlarda ise düşüş kaydedildi. Turizm gelirleri de yılın ilk 9 aylık dönemi itibarıyla yüzde 16,45 artış yakalayarak 20 milyar 174 milyon 468 bin dolar seviyesine ulaştı. Sonuç olarak toplam ziyaretçi sayısı ve turizm geliri bakımından 2017 yılını 2016’nın üzerinde kapatacağız. 2017 yılını Türk turizminde yeniden yükseliş için güç depoladığımız bir dönem olarak görüyoruz. Asıl hedefimiz 2017’nin ardından 2018 ve sonrasındaki yıllarda Türk turizminin yeniden ciddi bir ivme ile büyümesini sağlamak."

Ulusoy, bu yılın ocak-ekim döneminde Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında ilk 5 şehrin Antalya, İstanbul, Edirne, Artvin ve Muğla olduğunu söyledi.

TÜİK’in bu yılki verilerine göre ilk 9 ayda elde edilen turizm gelirinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,45 artarak 20 milyar 174 milyon 468 bin dolar seviyesine yükseldiğini anımsatan Ulusoy, "Yıl sonu itibarıyla ülkemizin turizmden elde edeceği gelirin 24-25 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2018 yılında ise hedefimiz 2015 yılında elde etmiş olduğumuz seviyelerin yeniden yakalanmasıdır." diye konuştu.

"Türkiye’de çok önemli bir iç turizm potansiyeli var"

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da Türkiye’de çok önemli bir iç turizm potansiyelinin bulunduğunu belirterek, "Yerli tatilci sadece Türkiye’de değil, gittiği diğer ülkelerde de tercih edilen, istenen bir profile sahip. Dolayısıyla iç pazarda da bunun değerini bilememiz ve ona göre uygulamaları hayata geçirmemiz lazım. İlk önce kendi halkına güveneceksin. Ne olursa olsun bu ülkenin çocuklarıyız ve bu ülkede yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SONRAKİ HABER