Caretta carettaların yumurtlama dönemi başladı

Nesli tehlike altında olan caretta carettalar, Muğla'nın Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu sahiline yumurta bırakmaya başladı.

F5HABER F5HABER
Caretta carettaların yumurtlama dönemi başladı

MUĞLA (AA) - Nesli tehlike altında bulunan caretta carettalar, Muğla'nın Ortaca ilçesi İztuzu sahiline ilk yumurtaları bırakmaya başladı.

Dalyan Mahallesi'ndeki İztuzu sahiline gelen caretta carettalar, yumurtalarını kazdıkları 50-60 santimetrelik çukurlara bırakıyor. Yavrular, yumurtadan yaklaşık 50 gün sonra çıkarak denize ulaşacak.

Caretta carettaların yumurtlama döneminde sorun yaşamaması için ise Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezince (DEKAMER) çeşitli önlemler alınırken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi de alanda kumsal koruma ve araştırma çalışmaları yapıyor.

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün desteğiyle her yıl kumsaldaki yuvaları koruma ve izleme çalışması yaptıklarını söyledi.

Caretta carettaların yumurtlama döneminin genellikle mayısta başladığını belirten Kaska, "Akdeniz'de ilk yuvanın Dalyan İztuzu'nda gerçekleştiğini tespit ettik. Şu ana kadar iki yuva tespitimiz oldu. Ekiplerimiz yuvaların tespiti ve koruma çalışmalarına başladı." dedi.

"Yavru çıkışları eylül sonlarına kadar devam ediyor"

Yavru çıkışlarının yuvanın oluşturulmasından 50 gün sonra başladığına işaret eden Kaska, "Yavru çıkışları eylül sonlarına kadar devam ediyor. Dolayısıyla mayıstan eylül sonuna kadar kumsallarımız deniz kaplumbağaları nedeniyle koruma altında. İztuzu sahilindeki her yuva kafesleniyor. Böylece yuvaya zarar verebilecek tilki ya da diğer zararlı hayvanlar önleniyor. Kumsaldan en üst sayıda yavruyu denize göndermek için çalışıyoruz." diye konuştu.

Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının yuvalarını merak edenlere, merkezlerindeki örnek modeli gösterdiklerini dile getirdi.

"Yuvaları koruma altına alıyoruz"

DEKAMER Alan Sorumlusu Şenol Menzek ise ilk yuvayı bulmanın sevincini yaşadıklarını söyledi.

Yuvayı koruma altına aldıklarını belirten Menzek, "Plajda bulunan iki kazık arasındaki mesafeyi ölçüyoruz. Daha sonra denize olan yarı ıslak, kuru ve ıslak kuma olan uzaklığı ölçerek, yuvayı tespit ediyoruz. Sonra kafesleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Kum kafesi, gören kişilerin daha dikkatli hareket etmesi ve bilinçli olması açısından önem taşıyor. Ayrıca tilki ve porsuk gibi hayvanların zarar vermesini önlüyor." şeklinde konuştu.

Şenol Menzek, bu dönemden sonra yuvaların artacağına işaret ederek, geçen yıl 628 yuva oluştuğunu, bu yıl ise 500'den fazla yuva olmasını beklediklerini dile getirdi.

Kuluçka döneminin 45 gün ile 2 ay arasında olduğunu anlatan Menzek, "Daha sonra yavrular çıkmaya başlıyor. 2 ay sonunda yuvayı açıyoruz ve yumurtadan çıkamayan yavruları çıkarıyoruz. Yumurtaları sayıyoruz. Tüm bunları toplayarak veri oluşturuyoruz. Bu verilerle gelecek yılları izleme olanağı sağlıyoruz." dedi.

Muhabir: Durmuş Genç

SONRAKİ HABER