için kaldı

Gelişen teknolojiyle teşhiste kolaylık

TIP teknolojisindeki gelişmeler artık pek çok hastalığın cerrahiye ihtiyaç duymadan tanı ve tedavisini sağlarken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Atasever, endobronşiyel ultrasonografi (EBUS) cihazının da bu gruba girdiğini söyledi. Uzm. Dr. Atasever, "EBUS, özellikle kanser hastalarında lenf bezlerinde kanser hücresi olup olmadığını bize ameliyatsız gösteren, yüzde 94-98 oranında teşhis ve...

F5HABER F5HABER
Gelişen teknolojiyle teşhiste kolaylık

TIP teknolojisindeki gelişmeler artık pek çok hastalığın cerrahiye ihtiyaç duymadan tanı ve tedavisini sağlarken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Atasever, endobronşiyel ultrasonografi (EBUS) cihazının da bu gruba girdiğini söyledi. Uzm. Dr. Atasever, "EBUS, özellikle kanser hastalarında lenf bezlerinde kanser hücresi olup olmadığını bize ameliyatsız gösteren, yüzde 94-98 oranında teşhis ve evrelendirme yapmamızı sağlayan bir cihaz. Hasta tanı için ameliyat masasına yatmaktan kurtuluyor" dedi.

Kent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Atasever, İzmir'de sadece üç merkezde bulunan ve özel eğitim almış, az sayıdaki uzman tarafından kullanılan EBUS cihazının önemi ve özellikleri hakkında bilgi verdi. EBUS'un solunum yolları, akciğer dokusu, solunum yoluna komşu bulunan lenf bezlerini ve mediasteni (akciğerlerin arkasında kalan bölüm) görüntülemek için, ultrasonografi kullanılarak yapılan bir bronkoskopi işlemi olduğunu belirten Uzm. Dr. Atasever şunları söyledi:

"EBUS işlemi sırasında hem görüntüleme, hem de lenf bezlerinden biyopsi alma işlemi yapabiliyoruz. Bu cihaz sayesinde hava yollarına komşu olan lenf bezlerinin çoğunu görüyoruz. Bu lenf bezlerinden biyopsi alabiliyor, akciğer kanserinin doğru evrelenmesini sağlıyoruz. Doğru evreleme, erken tanı, doğru tedavi planlaması yapmamızı sağlıyor. EBUS ile işlem yaparken hastane olarak farkımız, işlem sırasında patoloji uzmanın da bulunması. Patolog materyalin yeterli olup olmadığına karar veriyor. Eskiden bu işlem cerrahi olarak (mediastinoskopi) yapılıyordu, üstelik mataryel patoloji için yetersiz çıkarsa hasta bir kez daha ameliyat masasına yatmak zorunda kalabiliyordu. Bu cihaz sayesinde pek çok hasta genel anestezi altında yapılan bu işlemden, gereksiz operasyonlardan kurtuluyor. EBUS, akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, lenfoma ile diğer organların kanser metastazlarının tanı ve ve evrelenmesinde kullanılan müthiş bir cihaz."

YÜZDE 94-98 BAŞARI

SONRAKİ HABER